Karangan 'Terbaik' UPSR


Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.


TUARAN:Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Datuk Hajiji Hj Noor berkata, masyarakat Islam khususnya di daerah ini wajar menanam nekad dan meningkatkan semangat dalam menghijrah diri atau tranformasikan diri ke arah minda dan budaya yang lebih cemerlang.

Beliau berkata, sempena tahun baru tranformasi diri memang wajar dilakukan sejajar dengan konsep hijrah itu sendiri dalam mengikis segala sikap negatif yang menghalang perubahan ke arah yang lebih cemerlang.

Katanya, hijrahlah diri untuk sentiasa berprestasi lebih baik walau apa pun peranan samada sebagai pemimpin mahupun rakyat.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Perhimpunan Maal Hijrah 1431/2010M peringkat daerah bertempat di Dewan Hikmah Masjid An Nur di Tuaran, Jumaat.

Apa yang lebih penting kata Hajiji ialah masyarakat Islam d daerah ini perlu lebih berusaha meningkatkan kejayaan dan membina kekuatan ummah sejajar dengan tema sambutan Maal Hijrah tahun ini iaitu ‘ Memantap Ukhuwah Memperkasa Ummah.

‘Kini sudah tiba masanya untuk kita mentransformasi diri ke tahap yang lebih baik sehingga mencapai suatu keberhasilan yang lebih memberangsangkan’, katanya.

Di majlis itu Hajiji turut menyampaikan anugerah ‘Khalid Al-Walid’ kepada Tuan Hj Razali Daud dari Kampung Tambalang kerana jasanya sebagai pendidik.

Sementara itu Masjid At Taqwa Perumahan Laya-Laya dipilih untuk menerima anugerah masjid/ surau cemerlang.

Perhimpunan Maal Hijrah itu dimulakan dengan alunan Asmaul Husna kemudian bacaan Al Quran daripada adik Syed Mohd Ridzuan b. Raflee,Persembahan Nasyid daripada kumpulan An Najah, SK Rugading Tuaran dan Ceramah Khas Maal Hijrah oleh Ustaz Bongsu Aziz Jaafar Pensyarah Pemikiran Islam UITM.

Lebih 100 orang menghadiri perhimpunan Maal Hijrah tahun ini.